Operatie Mallard bevrijding van Leveroy

Op 15 november 1944 reden de eerste eenheden van het 5e bataljon Black Watch regiment Leveroy binnen. De Britten namen oostelijk van Leveroy stellingen in om de volgende dag door te stoten naar hun aanvalsdoel Heythuysen. Er was veel materiële schade in het dorp, met als dieptepunt de vernietiging van de kerk, twee molens en de school. Toch komt Leveroy er redelijk goed vanaf.

Op 30 mei 1942 stortte een Britse Wellington bommenwerper neer op molen De Volharding. Restanten hiervan zijn te zien in het Leudalmuseum. 

Het verzet was ook actief in de regio. Op de Helenahoeve, bij Opheij, werden onderduikers opgevangen en er was een pilotenhulplijn gevestigd. Er was bovendien een knokploeg die als taak had om twee Duitse soldaten te bewaken. Tijdens de Duitse tegenaanval kwam men hierdoor in ernstige problemen. Er moest meerdere malen van schuilplaats worden gewisseld en er werden extreme risico's genomen. Ook werd er een Oostenrijkse deserteur geholpen om onder te duiken. Tijdens de Grote Kerkrazzia op zondag 8 oktober werden 18 mannen afgevoerd naar Duitsland. Ze keerden allemaal terug.

Aanval 51ste highland divisionl 14 november 1944 foto Imperial War Museum

Britse troepen trekken richting Heythuysen foto Imperial War Museum

Bevrijding van Leveroy 15 november 1944


Het Oude linkerdeel was in 1944 al afgebroken het rechterdeel werd opgeblazen. 


Op 11 november 1944 werd de molen door de Duitsers opgeblazen.Het maalbedrijf werd na de bevrijding tot in het begin van de jaren vijftig met de Thomassenmotor voortgezet.

Top